Zdraví, pohoda a krása spolu s pěknou pokožkou jsou důležitými faktory kvalitního života. Náš organismus podléhá poškození smogem, nečistým životním prostředím, stresem i dehydratací z nedostatku vody. Jak to vylepšit?
Mnohé kvalitní pomocníky pro naše tělo najdete doma ve své kuchyni. Patří mezi ně některé potraviny především rostlinného původu – hlavně ovoce a zelenina. Z ovoce jsou to někdy docela běžné kousky (jablko, hruška, švestka), ale jindy i exotické. Jedním z takových je avokádo.
Avokádo alias Persea americana má přezdívku malý zázrak z Mexika.
Avokádo – ovoce nebo zelenina?
I když si mnoho lidí myslí, že jde o zeleninu, avokádo je ve skutečnosti ovoce. Toto exotické ovoce se vyznačuje tmavozelenou až černou slupkou a velice tvrdou velkou peckou. Je to plod původem mexického stromu s názvem Hruškovec přelahodný. Tento strom může dorůst do výšky až dvaceti metrů. Je to tedy velikán a stejně tak jsou za velikány považovány jeho plody – co do síly účinku.
Pěstování avokáda se rozšířilo i do dalších zemí, a tak na pultech obchodů najdete avokádo vypěstované v Izraeli, Brazílii, Španělsku, Řecku nebo v Afrických zemích.
Jak avokádo chutná
Avokádo je v kuchyni velice oblíbené. Jeho chuť je jemně máslová až oříšková. Ale setkáte se i s názorem, že je jeho chuť mdlá. I přesto je v kuchyni avokádo velice oblíbené, protože je zdrojem bílkovin, vlákniny, zdravých tuků, draslíku, folátu a mnoha vitamínů. Můžete ho jíst rozpůlené, pouze se solí a pepřem, nebo zpracované. Oblíbeným pokrmem je například Guacamole z avokáda, různé saláty, pomazánky, ale setkáte se s ním také ve formě přílohy k masu. A díky své chuti se perfektně hodí také k rybám a mořským plodům.
Zdravá a výživná svačinka
Pojídání avokáda má kladný vliv na naše zdraví, krásu i fyzičku. Mimo zdravých tuků totiž avokádo obsahuje ty nejlepší bílkoviny a nejzdravější sacharidy. Jedním z nich je tzv. monosacharid manózy, se hladina cukru v krvi člověka díky konzumaci avokáda nezvyšuje, ale snižuje. To má pozitivní vliv na nervové i mozkové buňky. Člověk se pak cítí po avokádové svačince ve formě, čilý, svěží a duševně v pohodě.
Toto ovoce navíc dodá tělu vlákninu, minerály, ale také vitamíny D, C a B6 (pyridoxin, který prospívá naší nervové soustavě). Svačinka z avokáda vám dodá energii, pomůže s trávením a povzbudí vás.
Dámy pozor: avokádo prospívá hubnutí!
Účinné látky z avokáda snižují hladinu inzulínu v krvi a tím se tukové polštářky a špíčky lépe a snadněji rozpouští. Vitamíny a minerální látky (vitamín E, A, C, B1, B2, B6, D, E, K, draslík, hořčík, fosfor, mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek, železo, lecitin, kyselina listová, antioxidanty) obsažené v avokádu spolu se zmíněnými tuky a bílkovinami, jsou souborem skutečně hodnotných devíz pro tělo a organismus. Lecitin je prima ladič nervů a měď zase pomáhá tvorbě červených krvinek.
Příznivé účinky avokáda
Avokádo je superpotravina. A pokud jen trochu můžete, zařaďte ho do svého jídelníčku, protože vám prokáže službu nejenom ve vašem organizmu, ale také na pokožce. Pravidelná konzumace avokáda snižuje nebezpečný cholesterol, a naopak zvyšuje ten dobrý. Ale avokádu jsou přisuzovány i další zatím však vědecky nepotvrzené účinky:
- pomáhá při hubnutí;
- zlepšuje náladu;
- doplňuje energii;
- je to skvělý zdroj bílkovin (pro sportovce, pro kojící ženy, pro dietářky, pro vegany a vegetariány);
- zpevňuje kosti;
- zlepšuje paměť;
- chrání zrak;
- pomáhá při tvorbě červených krvinek;
- zlepšuje hladinu cukru v krvi;
- udržuje zdravý nervový systém;
- bojuje proti leukémii;
- zlepšuje kvalitu pleti;
- pomáhá s růstem vlasů;
- stimuluje menstruaci u žen;
- může zmírnit příznaky zvětšené prostaty u mužů.
Jak vybrat správné avokádo?
Tenhle kousek dnes můžete sehnat během celého roku, přičemž se nenechte mýlit různou barvou plodů – od světlezelené až po černozelenou. To je normální. Tvrdé plody dobře dozrávají, takže si je můžete zakoupit i zcela tvrdé a doma nechat dozrát. Když na ně přitlačíte prstem a poddají se jeho tlaku, jsou dostatečně zralé a vhodné ke konzumaci. Doporučujeme ale vybírat plody se stopkou, ty se méně kazí.
Jak oloupat avokádo
I když se může zdát, že je avokádo nedobytné, není tomu tak. Toto exotické ovoce oloupete velice snadno a rychle pomocí 5 kroků:
- Avokádo zbavte stopky;
- podélně jej nožem nařízněte kolem dokola;
- šroubovitým pohybem pootočte obě poloviny proti sobě;
- nůž opatrně zasekněte do pecky a vyndejte ji pootočením nože;
- dužinu vydlabejte polévkovou lžicí.
Avokádo pro krásu
- Pravidelné pojídání avokáda vám zaručí vyživenou a hydratovanou pleť, kterou vyhlazuje a zbavuje vrásek.
- Když k tomu přidáte dámy občasnou avokádovou masku z rozmačkané dužiny, kterou necháte na obličeji působit cca 15–20 minut a jemně pak smyjete vlažnou vodou, poskytnete své pleti to nejlepší, co můžete.
Také olej lze využít
Avokádový olej se řadí díky obsahu výživných látek a vitamínů mezi extrémně prospěšné oleje. Kvalitní avokádový olej se připravuje lisováním dužiny avokáda. Není to moc levná záležitost, ovšem stojí jistě za to coby kosmetický přípravek i dochucovadlo v kuchyni. Můžete jej dávat do polévek, salátů, omáček i na těstoviny. Nebo využít jeho prima účinky na pokožku celého těla. Natíráním těla avokádovým oleje budete mít pokožku krásně hydratovanou, vyživenou a pružnou, s minimem vrásek a ochablé, vytahané kůže. Ale ani vyrážky před ním neobstojí – léčí lupénku, ekzémy i akné.
Tipy pro vás
- Když avokádový olej v poměru 1:1:1 smícháte s mandlovýma a jojobovým, máte skvělého pomocníka pro masáže krku, ramen, dekoltu a obličeje.
- Masírovat však lze i celé tělo, což prospěje pokožce, svalům i kloubům.
- Ani vaše vlasy avokádovým olejem nepohrdnou. Když smícháte v poměru 1:1 avokádový a olivový olej, máte produkt k masážím pokožky vlasů i masku na vlasy. Masáž dělejte 1x týdně ca 20 minut a poté ještě nechejte působit volně 5 minut před mytím vlasů.
- Masku na vlasy zkuste 1x za 14 dní – nanést na vlasy olej, zabalit do folie, na ní ručník a nechat na valech působit cca 30 minut. Poté opláchnout a umýt vlasy běžným způsobem.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Pingback: Guacamole z avokáda - recept • Bruneta v kuchyni