Vitamín k2 není tak známý jako jiné vitamíny a minerály, ale o to víc ho potřebujeme. Podle statistik jeho nedostatkem trpí většina západní populace, za což může nejen nízká informovanost, ale také nedostatek vitaminu K2 v naší stravě. Tento nenápadný pomocník umí s naším tělem doslova zázraky. Je nezbytný při regulaci hladiny vápníku v krvi, ale kromě toho také pomáhá předcházet osteoporóze nebo zlomeninám. Umí toho však mnohem víc!
Co je vitamín K2
Vitamín K2 je nejlépe stravitelná forma vitamínu K. Na internetu ho můžete najít také pod označením menachinon. Tento nenápadný vitamín představuje zázrak pro naše kosti, tkáň i kardiovaskulární systém, takže nám pomáhá zpomalit proces stárnutí a řídnutí kostí. Hraje opravdu důležitou roli pro správnou funkci lidského těla a je nezbytný pro aktivaci proteinu osteokalcinu, což je nekolagenní bílkovina, která je produkována kostními buňkami.
Společně s vitamínem K1 a K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích.
10 důvodů, proč potřebujete vitamín K2
Vitamín K2 hraje důležitou roli pro správnou funkci lidského těla. Dámy, pokud nechcete zažít osteoporózu dřív než je potřeba, věnujte péči doplňování vitamínu K! Co všechno ještě tento vitamín umí?
- zajišťuje vstřebávání vápníku do kostí;
- zajišťuje zdraví kostí a zubů;
- udržuje zdravé plíce, tepny a ledviny;
- zmírňuje rizika rakoviny;
- působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění;
- příznivě ovlivňuje nadměrné krvácení při menstruaci;
- zabraňuje vápenatění aorty a onemocnění koronárních tepen.
- zmírňuje příznaky autoimunitních onemocnění;
- snižuje počet a intenzitu křečí;
- funguje jako prevence proti zánětům a infekcím.
Kde najdu vitamín K2?
Vitamín K2 najdete v některých potravinách. Nejčastěji se vyskytuje ve fermentovaných potravinách a živočišných produktech jako jsou mléčné produkty s vysokým obsahem tuků.
Které potraviny obsahují vitamín K2?
- veškerá játra, ale nejvíce kachní játra;
- mléko;
- máslo;
- všechny sýry, ale nejvíce sýry Gouda a Brie;
- vaječné žloutky;
- sójové výrobky;
- sýry ze sóji.
Mléčné výrobky, vejce i máslo musí být od zvěře pasoucí se na trávě!
K2 je přínosný v potravinách až ve vysokých koncentracích, ovšem bohužel díky nejrůznějšímu zpracovávání potravin se často nenávratně ničí. A pak vzniká jeho nedostatek a náchylnost ke stárnutí pleti a k různým onemocněním. Takže jej můžete doplňovat také uměle pomocí tablet, tobolek a kapek. Nezapomeňte, že vitamín K2 patří k vitamínům rozpustných v tucích, což znamená, že by měl být podáván s malým množstvím tuků či olejů. Proto doporučujeme dát přednost tekuté formě, kdy je vitamín rozpuštěn v kvalitním tuku nebo oleji.
Doporučená dávka vitamínu K2
Doporučená denní dávka vitamínu K2 je 150 – 200 μg.
Co způsobuje nedostatek vitamínu K2?
Vitamín K2 je nezbytný pro správnou funkci kostí, zubů i tepen. Transportuje vápník do kostí a zubů, čímž zabraňuje řídnutí kostí, vypadávání a drolení zubů. V případě nedostatku vitamínu K2 dochází k hromadění vápníku v cévách, mozku a ledvinách, což není pro naše tělo zrovna ideální. Pokud vám tento vitamín chybí, můžete se potýkat s bolestí hlavy, s častějšími zlomeninami končetin a zaskočit vás mohou také časté křeče. Vitamín K2 hraje důležitou roli i při srážení krve a syntéze bílkovin v plazmě, kostech a ledvinách.
Teď už víte o vitamínu K2 vše a můžete začít vesele doplňovat!
Zdroj foto: Pixabay.com
Použité zdroje: