Jahody jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů. Jsou skvělým základem pro různé recepty a dají se zpracovat na mnoho způsobů.
Ať už máte rádi čerstvé jahody, marmelády, koláče nebo osvěžující nápoje, jahody vždy přinesou radost do vaší kuchyně. Pojďme se podívat na několik skvělých způsobů, jak jahody zpracovat.
Čerstvé jahody
Ovocný salát s jahodami
Ingredience:
- 200 g jahod
- 2 jablka
- 2 hrušky
- 1 banán
- Šťáva z 1 citronu
- Med
- Lístky máty na ozdobu
Postup:
- Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny.
- Jablka a hrušky oloupejte a nakrájejte na kousky.
- Banán oloupejte a nakrájejte na plátky.
- V míse smíchejte všechny druhy ovoce a pokapejte citronovou šťávou a přidejte med podle chuti.
- Ozdobte lístky máty a podávejte vychlazené.
Do salátu můžete přidávat další ovoce dle chuti.
Jahodové smoothie
Ingredience:
- 200 g jahod
- 1 banán
- 200 ml mandlového nebo kokosového mléka
- 1 lžíce medu (volitelně)
- Led
Postup:
- Jahody omyjte, odstraňte stopky.
- V mixéru smíchejte jahody, banán, mandlové mléko a med.
- Přidejte led a mixujte do hladka.
- Podávejte vychlazené.
Zavařování a konzervace
Jahodová marmeláda
Ingredience:
- 1 kg jahod
- 500 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1 balíček želírovacího prostředku
Postup:
- Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci smíchejte jahody, cukr a citronovou šťávu.
- Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut.
- Přidejte želírovací prostředek podle návodu na obalu a vařte dalších 5 minut.
- Marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
- Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Do marmelády můžete přidat i další ingredience dle chuti. Zkuste třeba na závěr přidat nasekané lístky máty
Jahodový kompot
Ingredience:
- 1 kg jahod
- 500 ml vody
- 300 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
Postup:
- Jahody omyjte, odstraňte stopky.
- V hrnci smíchejte vodu, cukr a citronovou šťávu a přiveďte k varu.
- Jahody plníme do čistých sklenic, zalijeme sirupem a zavíčkujeme
- Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Pečení a dezerty
Jahodový koláč
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 500 g jahod
- 2 lžíce cukru na posypání
Postup:
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, máslo a vejce a vypracujte těsto.
- Těsto rozválejte a přeneste do koláčové formy.
- Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na poloviny.
- Jahody naskládejte na těsto a posypte cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30-35 minut.
- Nechte vychladnout a podávejte.
Jahodový cheesecake
Ingredience:
- 200 g sušenek
- 100 g másla
- 500 g smetanového sýra
- 200 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 3 vejce
- 200 g jahod
Postup:
- Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem.
- Směs vtlačte do dortové formy a dejte chladit do lednice.
- Smetanový sýr vyšlehejte s cukrem a semínky z vanilkového lusku.
- Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte.
- Směs nalijte na sušenkový základ.
- Jahody omyjte, odstraňte stopky a rozmixujte na pyré.
- Jahodové pyré přelijte přes sýrovou směs a lehce promíchejte.
- Pečte v předehřáté troubě na 160°C asi 50 minut.
- Nechte vychladnout a podávejte.
Nápoje a osvěžení
Jahodový sorbet
Ingredience:
- 500 g jahod
- 150 g cukru
- 150 ml vody
- Šťáva z 1 citronu
Postup:
- Jahody omyjte, odstraňte stopky a rozmixujte na pyré.
- V hrnci smíchejte cukr a vodu a zahřejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout.
- Smíchejte jahodové pyré s cukrovým sirupem a citronovou šťávou.
- Nalijte směs do nádoby a dejte do mrazáku. Každou půlhodinu promíchejte vidličkou, aby se vytvořila jemná konzistence, a to po dobu 3-4 hodin.
- Podávejte sorbet vychlazený s čerstvými jahodami.
Jahodová limonáda
Ingredience:
- 200 g jahod
- 1 litr vody
- 100 g cukru
- Šťáva z 2 citronů
- Led
- Lístky máty na ozdobu
Postup:
- Jahody omyjte, odstraňte stopky a rozmixujte na pyré.
- V džbánu smíchejte jahodové pyré, vodu, cukr a citronovou šťávu.
- Přidejte led a lístky máty.
- Důkladně promíchejte a podávejte vychlazené.
Mražení a sušení
Mražené jahody
Postup:
- Jahody omyjte, odstraňte stopky a osušte.
- Rozložte jahody na plech v jedné vrstvě.
- Dejte plech do mrazáku a nechte jahody zamrazit.
- Po zmrazení jahody přendejte do uzavíratelných sáčků a skladujte v mrazáku.
Sušené jahody
Postup:
- Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na tenké plátky.
- Rozložte plátky jahod na sušící síto nebo plech.
- Sušte v sušičce na ovoce nebo v troubě při nízké teplotě (cca 60°C) po dobu 6-8 hodin, dokud nejsou jahody suché a křupavé.
- Skladujte v uzavíratelných nádobách na suchém místě.
Jahody jsou všestranné ovoce, které lze zpracovat na mnoho způsobů. Ať už si je užijete čerstvé, v dezertech, marmeládách nebo nápojích, vždy vám přinesou radost a osvěžení. Vyzkoušejte některý z našich receptů a objevte nové možnosti, jak jahody zařadit do svého jídelníčku. Dobrou chuť!
Foto: Pixabay