Rebarbora, se svou svěží a kyselou chutí, je perfektní surovinou pro řadu sladkých i slaných pokrmů. Její sezóna trvá od jara do začátku léta, což z ní činí oblíbenou ingredienci pro svěží jarní a letní recepty.
Připravili jsme pro vás několik receptů, které zvýrazní její jedinečnou chuť.
Rebarborový koláč s drobenkou
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- 500 g rebarbory
- 100 g cukru na rebarboru
- 1 lžička vanilkového cukru
- Špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup:
- Příprava těsta: Smíchejte mouku, cukr, máslo, vejce, sůl a prášek do pečiva. Zpracujte do hladkého těsta a dejte odpočinout do lednice na 30 minut.
- Příprava rebarbory: Rebarboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Promíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 180°C.
- Sestavení koláče: Těsto vyválejte a vyložte jím pečicí formu. Na těsto rozložte připravenou rebarboru.
- Drobenka: Smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku a posypte jí rebarboru.
- Pečení: Pečte v troubě přibližně 35-40 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu.
- Podávání: Nechte koláč vychladnout a podávejte s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.
Rebarborový džem
Ingredience:
- 1 kg rebarbory
- 500 g cukru
- Šťáva z jednoho citronu
- 1 lžička mleté skořice (volitelné)
Postup:
- Příprava rebarbory: Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- Vaření: V hrnci smíchejte rebarboru s cukrem a citronovou šťávou. Nechte odležet 1 hodinu, aby rebarbora pustila šťávu.
- Vaření džemu: Poté směs přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud nezíská konzistenci džemu. Přidejte skořici podle chuti.
- Plnění sklenic: Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořil podtlak.
- Skladování: Sklenice s džemem skladujte na chladném a tmavém místě.
Do džemu můžete rebarboru zkombinovat například s jahodami, nebo s jablky a zázvorem.
Rebarborový kompot
Rebarborový kompot je lahodná a univerzální pochoutka, kterou můžete použít jako doplněk k dezertům, jogurtům, palačinkám nebo dokonce jako přílohu k masu. Jeho příprava je jednoduchá a výsledný kompot si můžete užít hned nebo uložit na později.
Ingredience:
- 500 g rebarbory
- 150 g cukru (můžete použít méně nebo více podle chuti)
- 250 ml vody
- Šťáva z 1 citronu
- 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
- Špetka skořice (volitelné)
Postup:
- Příprava rebarbory: Nejprve rebarboru důkladně omyjte a odstraňte listy. Stonky oloupejte, pokud jsou hrubé nebo vláknité, a nakrájejte je na kousky o délce asi 2-3 cm.
- Vaření rebarbory: V hrnci přiveďte vodu s cukrem k varu. Přidejte nakrájenou rebarboru, citronovou šťávu a vanilkový lusk rozříznutý podélně (pokud používáte). Můžete přidat i špetku skořice pro dochucení.
- Pomalu vařte: Snížte teplotu a nechte kompot vařit na mírném ohni. Vařte přibližně 10-15 minut, nebo dokud rebarbora nezměkne, ale stále si zachovává trochu své struktury.
- Dokončení: Jakmile je rebarbora měkká, odstraňte vanilkový lusk (pokud jste jej použili) a nechte kompot vychladnout. Pokud preferujete hustší kompot, můžete jej nechat vařit déle, aby se část vody odpařila.
- Servírování nebo skladování: Kompot podávejte teplý nebo ho nechte úplně vychladnout a skladujte v chladničce v uzavřené nádobě až několik dní. Kompot můžete také rozdělit do sterilizovaných sklenic a uskladnit na chladném místě pro delší trvanlivost.
Tip:
Rebarborový kompot je vynikající teplý i studený. Skvěle se hodí jako doplněk k vanilkové zmrzlině, palačinkám nebo jako osvěžující příloha k jemně kořeněným masům, jako je kachna nebo vepřové.
Rebarborový kompot je jednoduchý na přípravu a nabízí mnohostranné využití. Jeho jemně kyselý a osvěžující profil obohatí mnoho jídel a přinese trochu jara do vaší kuchyně.
Rebarborová limonáda
Ingredience:
- 500 g rebarbory
- 200 g cukru
- 1 l vody
- Šťáva ze 2 citronů
- Čerstvá máta na ozdobu
- Led
Postup:
- Příprava sirupu: Rebarboru nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte rebarboru, cukr a vodu. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud rebarbora nezměkne.
- Přecezení: Směs přeceďte přes jemné sítko nebo gázu, abyste získali čistý sirup.
- Chlazení: Nechte sirup vychladnout a poté přidejte citronovou šťávu.
- Podávání: Sirup smíchejte s ledem a sodou nebo perlivou vodou. Ozdobte čerstvou mátou a plátkem citronu.
- Uchovávání: Zbytek sirupu skladujte v lednici a spotřebujte do týdne.
Rebarborový crumble
Ingredience:
- 500 g rebarbory
- 100 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g hladké mouky
- 50 g ovesných vloček
- 75 g másla
- 50 g hnědého cukru
Postup:
- Příprava rebarbory: Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky. Promíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem.
- Příprava drobenky: Smíchejte mouku, ovesné vločky, máslo a hnědý cukr do drobenky.
- Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 180°C.
- Sestavení crumblu: Rebarboru vložte do zapékací misky a posypte drobenkou.
- Pečení: Pečte asi 30 minut, dokud není drobenka zlatavá a rebarbora měkká.
- Podávání: Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Rebarbora je obvykle spojována s dezerty a sladkými pokrmy, ale její kyselkavá chuť se skvěle hodí i do slaných receptů. Zde je několik nápadů, jak využít rebarboru i ve slané kuchyni. Zkuste omáčku, chutney nebo rebarboru jako přílohu k masu.
Rebarborová omáčka k masu
Ingredience:
- 300 g rebarbory, nakrájené na kousky
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 100 ml červeného vína
- 100 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce medu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Špetka skořice
Postup:
- Smažení cibule a česneku: Na oleji osmažte cibuli a česnek, dokud nezměknou.
- Přidání rebarbory: Přidejte kousky rebarbory a chvilku restujte.
- Dochucení a vaření: Přilijte červené víno, hovězí vývar a med. Osolte, opepřete a přidejte špetku skořice. Vařte na mírném ohni, dokud rebarbora nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Podávání: Tato omáčka skvěle doplní pečené maso, zvláště hovězí nebo jehněčí.
Rebarborové chutney
Ingredience:
- 400 g rebarbory, nakrájené na kousky
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 100 g hnědého cukru
- 150 ml jablečného octa
- 50 g rozinek
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 1 chilli paprička, jemně nakrájená
- Špetka soli
Postup:
- Vaření cibule a zázvoru: Na troše oleje osmažte cibuli a zázvor, dokud cibule nezačne zlátnout.
- Přidání dalších ingrediencí: Přidejte rebarboru, hnědý cukr, jablečný ocet, rozinky a chilli papričku. Osolte.
- Vaření chutney: Směs vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne a ingredience se nespojí, přibližně 30 minut.
- Skladování: Hotové chutney můžete uložit v sterilních sklenicích a v lednici uchovávat několik týdnů.
Rebarborová příloha k masu
Ingredience:
- 300 g rebarbory, nakrájené na kousky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky (např. tymián nebo rozmarýn)
Postup:
- Příprava rebarbory: Rebarboru promíchejte s olivovým olejem, medem, solí, pepřem a bylinkami.
- Pečení: Rozložte připravenou rebarboru na plech a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 15 minut, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat.
- Podávání: Tato příloha je vynikající k pečeným masům, jako je kuře, kachna nebo vepřové.