Právě si prohlížíte Lahodné recepty z rebarbory: Využijte sezónní pochoutku naplno 🥧

Lahodné recepty z rebarbory: Využijte sezónní pochoutku naplno 🥧

Rebarbora, se svou svěží a kyselou chutí, je perfektní surovinou pro řadu sladkých i slaných pokrmů. Její sezóna trvá od jara do začátku léta, což z ní činí oblíbenou ingredienci pro svěží jarní a letní recepty.

Připravili jsme pro vás několik receptů, které zvýrazní její jedinečnou chuť.

Rebarborový koláč s drobenkou

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 500 g rebarbory
  • 100 g cukru na rebarboru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Příprava těsta: Smíchejte mouku, cukr, máslo, vejce, sůl a prášek do pečiva. Zpracujte do hladkého těsta a dejte odpočinout do lednice na 30 minut.
  2. Příprava rebarbory: Rebarboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Promíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem.
  3. Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 180°C.
  4. Sestavení koláče: Těsto vyválejte a vyložte jím pečicí formu. Na těsto rozložte připravenou rebarboru.
  5. Drobenka: Smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku a posypte jí rebarboru.
  6. Pečení: Pečte v troubě přibližně 35-40 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu.
  7. Podávání: Nechte koláč vychladnout a podávejte s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.

Rebarborový džem

Ingredience:

  • 1 kg rebarbory
  • 500 g cukru
  • Šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžička mleté skořice (volitelné)

Postup:

  1. Příprava rebarbory: Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
  2. Vaření: V hrnci smíchejte rebarboru s cukrem a citronovou šťávou. Nechte odležet 1 hodinu, aby rebarbora pustila šťávu.
  3. Vaření džemu: Poté směs přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud nezíská konzistenci džemu. Přidejte skořici podle chuti.
  4. Plnění sklenic: Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořil podtlak.
  5. Skladování: Sklenice s džemem skladujte na chladném a tmavém místě.

Do džemu můžete rebarboru zkombinovat například s jahodami, nebo s jablky a zázvorem.

Rebarborový kompot

Rebarborový kompot je lahodná a univerzální pochoutka, kterou můžete použít jako doplněk k dezertům, jogurtům, palačinkám nebo dokonce jako přílohu k masu. Jeho příprava je jednoduchá a výsledný kompot si můžete užít hned nebo uložit na později.

Ingredience:

  • 500 g rebarbory
  • 150 g cukru (můžete použít méně nebo více podle chuti)
  • 250 ml vody
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
  • Špetka skořice (volitelné)

Postup:

  1. Příprava rebarbory: Nejprve rebarboru důkladně omyjte a odstraňte listy. Stonky oloupejte, pokud jsou hrubé nebo vláknité, a nakrájejte je na kousky o délce asi 2-3 cm.
  2. Vaření rebarbory: V hrnci přiveďte vodu s cukrem k varu. Přidejte nakrájenou rebarboru, citronovou šťávu a vanilkový lusk rozříznutý podélně (pokud používáte). Můžete přidat i špetku skořice pro dochucení.
  3. Pomalu vařte: Snížte teplotu a nechte kompot vařit na mírném ohni. Vařte přibližně 10-15 minut, nebo dokud rebarbora nezměkne, ale stále si zachovává trochu své struktury.
  4. Dokončení: Jakmile je rebarbora měkká, odstraňte vanilkový lusk (pokud jste jej použili) a nechte kompot vychladnout. Pokud preferujete hustší kompot, můžete jej nechat vařit déle, aby se část vody odpařila.
  5. Servírování nebo skladování: Kompot podávejte teplý nebo ho nechte úplně vychladnout a skladujte v chladničce v uzavřené nádobě až několik dní. Kompot můžete také rozdělit do sterilizovaných sklenic a uskladnit na chladném místě pro delší trvanlivost.

Tip:

Rebarborový kompot je vynikající teplý i studený. Skvěle se hodí jako doplněk k vanilkové zmrzlině, palačinkám nebo jako osvěžující příloha k jemně kořeněným masům, jako je kachna nebo vepřové.

Rebarborový kompot je jednoduchý na přípravu a nabízí mnohostranné využití. Jeho jemně kyselý a osvěžující profil obohatí mnoho jídel a přinese trochu jara do vaší kuchyně.

Rebarborová limonáda

Ingredience:

  • 500 g rebarbory
  • 200 g cukru
  • 1 l vody
  • Šťáva ze 2 citronů
  • Čerstvá máta na ozdobu
  • Led

Postup:

  1. Příprava sirupu: Rebarboru nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte rebarboru, cukr a vodu. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud rebarbora nezměkne.
  2. Přecezení: Směs přeceďte přes jemné sítko nebo gázu, abyste získali čistý sirup.
  3. Chlazení: Nechte sirup vychladnout a poté přidejte citronovou šťávu.
  4. Podávání: Sirup smíchejte s ledem a sodou nebo perlivou vodou. Ozdobte čerstvou mátou a plátkem citronu.
  5. Uchovávání: Zbytek sirupu skladujte v lednici a spotřebujte do týdne.

Rebarborový crumble

Ingredience:

  • 500 g rebarbory
  • 100 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 75 g másla
  • 50 g hnědého cukru

Postup:

  1. Příprava rebarbory: Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky. Promíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem.
  2. Příprava drobenky: Smíchejte mouku, ovesné vločky, máslo a hnědý cukr do drobenky.
  3. Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 180°C.
  4. Sestavení crumblu: Rebarboru vložte do zapékací misky a posypte drobenkou.
  5. Pečení: Pečte asi 30 minut, dokud není drobenka zlatavá a rebarbora měkká.
  6. Podávání: Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

 

Rebarbora je obvykle spojována s dezerty a sladkými pokrmy, ale její kyselkavá chuť se skvěle hodí i do slaných receptů. Zde je několik nápadů, jak využít rebarboru i ve slané kuchyni. Zkuste omáčku, chutney nebo rebarboru jako přílohu k masu.

Rebarborová omáčka k masu

Ingredience:

  • 300 g rebarbory, nakrájené na kousky
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 100 ml červeného vína
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce medu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Špetka skořice

Postup:

  1. Smažení cibule a česneku: Na oleji osmažte cibuli a česnek, dokud nezměknou.
  2. Přidání rebarbory: Přidejte kousky rebarbory a chvilku restujte.
  3. Dochucení a vaření: Přilijte červené víno, hovězí vývar a med. Osolte, opepřete a přidejte špetku skořice. Vařte na mírném ohni, dokud rebarbora nezměkne a omáčka nezhoustne.
  4. Podávání: Tato omáčka skvěle doplní pečené maso, zvláště hovězí nebo jehněčí.

Rebarborové chutney

Ingredience:

  • 400 g rebarbory, nakrájené na kousky
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 100 g hnědého cukru
  • 150 ml jablečného octa
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 chilli paprička, jemně nakrájená
  • Špetka soli

Postup:

  1. Vaření cibule a zázvoru: Na troše oleje osmažte cibuli a zázvor, dokud cibule nezačne zlátnout.
  2. Přidání dalších ingrediencí: Přidejte rebarboru, hnědý cukr, jablečný ocet, rozinky a chilli papričku. Osolte.
  3. Vaření chutney: Směs vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne a ingredience se nespojí, přibližně 30 minut.
  4. Skladování: Hotové chutney můžete uložit v sterilních sklenicích a v lednici uchovávat několik týdnů.

Rebarborová příloha k masu

Ingredience:

  • 300 g rebarbory, nakrájené na kousky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvé bylinky (např. tymián nebo rozmarýn)

Postup:

  1. Příprava rebarbory: Rebarboru promíchejte s olivovým olejem, medem, solí, pepřem a bylinkami.
  2. Pečení: Rozložte připravenou rebarboru na plech a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 15 minut, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat.
  3. Podávání: Tato příloha je vynikající k pečeným masům, jako je kuře, kachna nebo vepřové.

Napsat komentář