Sušené švestky jsou prima mlsáním pro zdraví a krásu. Takže pokud rádi mlsáte, máte návod jak to spojit se zdravím a pěstěním sebe sama.
Obohaťte své stravování o sušené švestky. Jsou sladké, lahodné, a když jimi nahradíte třeba bonbóny, neprohloupíte. Prospějete svému chrupu i ostatním orgánům. Sušené švestky mají nebývale kladný efekt na tělo.
Účinky sušených švestek
Sušené švestky obsahují:
- mnoho vlákniny a tím pročišťují celý trávicí systém včetně střev
- vysoký obsah pektinů napomáhá pocitu sytosti, a tak napomáhají hubnutí
- pektiny rovněž zpomalují vstřebávání cukrů a organismus spaluje více tuků
- mnoho draslíku, který ladí krevní tlak
- švestky mají také tuky, bílkoviny a sacharidy, mnoho minerálů (draslík, selen, fosfor, vápník, měď, mangan, sodík, železo) a vitamínů (celou řadu B, C, E a A), antioxidanty.
S čím vám mohou švestky ještě pomoci?
Výborně si poradí s výkyvy v menopauze a náběhem k osteoporóze, a tak by měly baštit všechny dámy 45+ 10 kousků švestek denně. Kromě toho ale sušené švestky odbourávají anémie, slabší paměť, zlepšují svalovou kondici, srdce chrání je před infarktem a mrtvicí, chrání před rakovinou a snižují cholesterol v krvi. Mimoto zlepšují hojení ran a upravují stav cukru v krvi, jsou prevencí před vznikem cukrovky, také působí projímavě a pomáhají ulevit od zácpy. Také na lehké depky a stres jsou švestky efektivní, protože napomáhají uvolňovat hormon dobré nálady – endorfin. A švestky mají i antibakteriální účinky.
A v neposlední řadě švestky dík svému obsahu prospěšných látek mají regenerující efekt na pokožku. Pleť díky pravidelné konzumaci švestek prospívá, je zdravější, svěžejší a více hydratovaná, vyživená a pružná – a i s méně vráskami. Švestky zlepšují stav pokožky, ale nejen pleť má z nich prospěch, ale jich, i vlasy a nehty jsou při dlouhodobém a pravidelném denním pojídání deseti kousků zdravější.
Lahodný nápoj ze sušených švestek
A když vás omrzí sušené švestky, zkuste voňavý švestkový elixír. Nápoj, který si zamilujete.
Budete potřebovat:
- 250g sušených švestek
- 1,5 litru vody
- a ještě dvě sklenky studené vody
- jednu celou skořici
- lžičku pomerančové a citronové kůry
- čtyři hřebíčky
Švestky namočte na dvě hodiny do dvou šálků vody, pak přidejte zbylou vodu, skořici, kůru a hřebíček. Vařte 20 minut. Nechte vychladnout, doslaďte medem. Na zdraví!
Zdroj foto: Pixabay.com
Autor: Pavla Košík Jelínková