Právě si prohlížíte Oslavte Mezinárodní den burgerů s lahodnými a originálními recepty 🍔🍟

Oslavte Mezinárodní den burgerů s lahodnými a originálními recepty 🍔🍟

Mezinárodní den burgerů si žádá oslavu chutí s recepty na gurmánské burgery. Vytvořte si chuťový zážitek, na který jen tak nezapomenete.

Mezinárodní den burgerů si žádá oslavu chutí a tento recept na gurmánský burger s kozím sýrem a karamelizovanou cibulkou vás zaručeně překvapí svou jedinečnou kombinací. Křehké hovězí maso doplněné o pikantní kozí sýr a sladce lahodnou karamelizovanou cibulku vytvoří chuťový zážitek, na který jen tak nezapomenete.

Mezinárodní gurmánský burger s kozím sýrem a karamelizovanou cibulkou

Ingredience na 2 porce:

Pro karamelizovanou cibulku:

  • 2 velké bílé cibule, nakrájené na půlkolečka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku červeného vína (nebo portského vína)
  • 1/4 hrnku balzamového octa
  • Sůl a pepř podle chuti

Pro burger:

  • 400 g mletého hovězího masa (ideálně s vyšším obsahem tuku, pro šťavnatější výsledek)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
    • Volitelně můžete přidat i špetku česnekové soli nebo kajenského pepře pro extra chuťový rozměr.
  • 2 kaiserky nebo brioškové bulky, rozpůlené
  • 4 plátky kozího sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Listy salátu baby (volitelně)
  • Dijonská hořčice (volitelně)

Postup:

  1. Karamelizovaná cibulka:
  • Na pánvi rozohřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte dozlatova, asi 10 minut, za občasného míchání. Cílem je docílit měkké a lehce opečené cibulky, která dodá burgeru lahodnou texturu.
  • Přidejte hnědý cukr a vařte za stálého míchání, dokud cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat. Tento proces dodá cibulce krásně hnědou barvu a lehce nasládlou chuť.
  • Vlijte červené víno a nechte ho částečně odvařit. Alkohol z vína vypaří a dodá cibulce jemnou vinnou notu.
  • Poté přidejte balzamikový ocet a vařte, dokud směs nezhoustne a cibulka nebude krásně měkká a karamelizovaná, asi 15-20 minut. Dochutkejte solí a pepřem podle chuti.
  1. Příprava burgerů:
  • Z mletého hovězího masa vytvořte dvě stejně velké placky. Udělejte do středu každé placky důlek palcem, aby se burger při smažení neprohýbal.
  • Maso okořeňte solí a pepřem (a případně česnekovou solí nebo kajenským pepřem) z obou stran.
  • Rozpalte pánev s olivovým olejem na středně vysoký stupeň. Maso opékejte z každé strany 3-4 minuty, v závislosti na požadovaném stupni propečení. Pro krvavý steak opékejte kratší dobu, pro dobře propečený steak delší dobu.
  1. Sestavení burgeru:
  • Opečte rozpůlené kaiserky nebo brioškové bulky na rozpálené pánvi nasucho, dokud lehce nezezlátnou.
  • Na spodní díl bulky namažte dle chuti dijonskou hořčici.
  • Položte opečené maso na spodní díl bulky.
  • Na maso položte karamelizovanou cibulku.
  • Vrch burgeru ozdobte plátky kozího sýra.
  • Pokud používáte, přidejte na sýr lístky baby salátu pro svěžest.
  • Přiklopte horní částí bulky a ihned podávejte.

Tipy:

  • Pro ještě větší chuťový zážitek můžete maso před opékáním potřít oblíbenou BBQ omáčkou nebo dijonskou hořčicí.
  • Můžete přidat další ingredience podle své chuti, jako jsou například opečené plátky rajčat, nakládaná červená cibule nebo avokádová salsa.
  • Pokud nemáte rádi kozí sýr, můžete ho nahradit jiným sýrem dle své preference, například čedarem, brie nebo modrým sýrem.
  • Tento burger chutná skvěle s hranolkami, onion rings nebo salátem coleslaw.

Recept na Ultimate Burger k Mezinárodnímu dni burgerů

Pro oslavu Mezinárodního dne burgerů, což je svátek, kdy se po celém světě slaví tento oblíbený pokrm, vám přináším recept na Ultimate Burger, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Tento burger kombinuje kvalitní suroviny s bohatými chutěmi a texturami, které vytvářejí dokonalý gurmánský zážitek.

Ingredience:

Burger:

  • 500 g mletého hovězího masa (ideálně mix krku a plece)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 4 plátky cheddaru nebo jiného sýra dle vaší chuti

Brioškové bulky:

  • 4 brioškové bulky
  • Máslo na potření

Doplňky:

  • 4 listy salátu
  • 1 velké zralé rajče, nakrájené na plátky
  • 4 plátky cibule
  • 4 plátky slaniny, upečené do křupava

Omáčka:

  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup:

  1. Příprava omáčky:
  • Smíchejte majonézu, kečup, worcesterovou omáčku a dijonskou hořčici. Dobře promíchejte a dejte stranou.
  1. Příprava masa:
    • Mleté maso smíchejte se solí a pepřem. Formujte 4 stejně velké burgery. Dbejte na to, aby byly burgery ve středu mírně zatlačené, což zabrání jejich nadýmání během pečení.
  1. Pečení burgerů:
    • Rozpalte gril nebo pánev na středně vysokou teplotu. Burger pečte 3-4 minuty z každé strany pro medium rare, nebo déle, podle vaší preferované úrovně propečení.
    • Asi minutu před dokončením pečení položte na každý burger plátek sýra, aby se krásně rozpustil.
  1. Příprava bulky:
    • Bulky rozřízněte a vnitřní strany lehce potřete máslem. Na poslední dvě minuty grilování položte bulky na gril, máslovou stranou dolů, aby se krásně opečely.
  1. Sestavení burgeru:
    • Na spodní část bulky nanesete trochu omáčky, přidejte list salátu, následuje hovězí burger se sýrem, plátek rajčete, cibule a slanina. Na vrchní část bulky nanesete zbytek omáčky a přiklopte.

Podávání:

Podávejte burger ihned po sestavení, ideálně s hranolky nebo čerstvým coleslaw salátem pro dokonalý gurmánský zážitek.

Tento recept na Ultimate Burger zaručeně oslaví Mezinárodní den burgerů ve velkém stylu. Příprava vlastního burgeru doma umožňuje nejen kontrolu nad použitými surovinami, ale i prostor pro kreativitu a experimentování s různými chutěmi a texturami.

Pikantní kuřecí burger s mango salsou a guacamole

Hledáte lehčí variantu burgeru, která vás zaručeně osloví svou chutí a svěžestí? Zkuste tento pikantní kuřecí burger s mango salsou a guacamole! Kombinace pikantního kuřecího masa, sladké a pikantní mango salsy a krémové guacamole vás zaručeně okouzlí.

Ingredience na 2 porce:

Pro kuřecí placky:

  • 400 g mletého kuřecího masa
  • 1/2 červené cibule, nasekané na kostičky
  • 1/2 zelené papriky, nasekané na kostičky
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky chilli prášku
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje

Pro mango salsu:

  • 1 zralé mango, nakrájené na kostičky
  • 1/2 červené cibule, nasekané na kostičky
  • 1/4 červené papriky, nasekané na kostičky
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti

Pro guacamole:

  • 1 zralé avokádo, rozmačkané vidličkou
  • 1/2 rajčete, nakrájeného na kostičky
  • 1/4 červené cibule, nasekané na kostičky
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti

Na sestavení burgeru:

  • 4 kaiserky nebo brioškové bulky, rozpůlené
  • Listy salátu baby (volitelně)

Postup:

  1. Kuřecí placky:
  • V míse smíchejte mleté kuřecí maso, červenou cibuli, zelenou papriku, koriandr, římský kmín, chilli prášek, kajenský pepř, sůl a pepř.
  • Z masové směsi vytvořte 2 stejně velké placky.
  • Na pánvi rozpalte olivový olej na středním ohni a opékejte kuřecí placky z každé strany 3-4 minuty, dokud nebudou zlatohnědé a propečené.
  1. Mango salsa:
  • V míse smíchejte mango, červenou cibuli, zelenou papriku, koriandr, limetkovou šťávu, sůl a pepř.
  1. Guacamole:
  • V míse smíchejte rozmačkané avokádo, rajče, červenou cibuli, koriandr, limetkovou šťávu, sůl a pepř.
  1. Sestavení burgeru:
  • Opečte rozpůlené kaiserky nebo brioškové bulky na rozpálené pánvi nasucho, dokud lehce nezezlátnou.
  • Na spodní díl bulky položte list salátu (volitelně).
  • Položte opečenou kuřecí placku na salát.
  • Na maso navrstvěte mango salsu a guacamole.
  • Přiklopte horní částí bulky a ihned podávejte.

Tipy:

  • Pro pikantnější chuť můžete do guacamole přidat nasekanou chilli papričku.
  • Pokud nemáte rádi mango, můžete ho nahradit ananasem nebo papayou.
  • Tento burger chutná skvěle s hranolkami, onion rings nebo salátem coleslaw.

 

Nezapomeňte si připravit ubrousky, protože tyto šťavnaté burger si zaručeně užijete rukama! Užijte si Mezinárodní den burgerů s těmito lahodnými recepty!

Napsat komentář