Grilovací sezona je vždy vzrušující čas. S dobrou přípravou a trochou kreativity může být každé grilování nezapomenutelným zážitkem. Sdílejte jídlo, příběhy a smích s rodinou a přáteli a užijte si vše, co grilovací sezóna nabízí.
Začátek grilovací sezony je ideální příležitostí pro vyzkoušení nových receptů, které oživí vaše grilovací menu a potěší vaše hosty. Zde jsou tři osvědčené recepty na maso, zeleninu a dezert, které jsou perfektní pro jakoukoliv grilovací party.
Marinovaný hovězí steak
Ingredience:
- 4 hovězí steaky (např. rib-eye nebo sirloin)
- 1/4 šálku olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nadrcené
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- Špetka soli
Postup:
- Ve velké misce smíchejte olivový olej, česnek, sójovou omáčku, worcesterovou omáčku, hořčici, med, sůl a pepř, aby vznikla marináda.
- Steaky položte do marinády a nechte je marinovat v chladničce nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Gril předehřejte na vysokou teplotu a steaky grilujte 4-5 minut z každé strany nebo do požadovaného stupně propečení.
- Nechte maso odpočinout několik minut před podáváním.
Grilovaná zeleninová mísa
Ingredience:
- 2 cukety, nakrájené na špalíky
- 2 červené papriky, zbavené jádřinců a nakrájené na kusy
- 1 velká cibule, nakrájená na kroužky
- 200 g žampionů
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Špetka sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
Postup:
- Zeleninu promíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a bylinkami.
- Gril předehřejte na střední teplotu a zeleninu grilujte, dokud není křupavá a lehce zkaramelizovaná, asi 5-10 minut.
- Občas promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně propekla.
Grilované broskve s vanilkovou zmrzlinou
Ingredience:
- 4 zralé broskve, rozpůlené a zbavené pecky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce másla
- Vanilková zmrzlina pro podávání
Postup:
- Rozpůlené broskve potřete medem a kouskem másla.
- Grilujte na středně vysoké teplotě řeznou stranou dolů asi 4-5 minut, dokud nejsou broskve měkké a na řezné straně se objeví grilovací stopy.
- Podávejte teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny na vrchu.
Tyto recepty nabízejí kombinaci tradičních chutí s moderním twistem, což zaručí, že vaše grilovací party bude úspěšná a nezapomenutelná.
Oslavte začátek grilovací sezony s našimi osvědčenými recepty na hovězí steak, grilovanou zeleninu a dezert s broskvemi. Zjistěte, jak připravit gril a vytvořte nezapomenutelný zážitek!
Foto: Pixabay