Právě si prohlížíte Lehké a zdravé letní pokrmy: Čerstvé recepty pro horké dny

Lehké a zdravé letní pokrmy: Čerstvé recepty pro horké dny

Letní kuchyně je plná čerstvých a lehkých pokrmů, které jsou ideální pro horké dny.

Využijte sezónní zeleninu, grilovaná masa nebo ryby a zdravé přílohy jako quinoa nebo bulgur, abyste vytvořili chutné a výživné jídlo. Pojďme se podívat na několik skvělých receptů, které vás inspirují k přípravě letních jídel.

Saláty se sezónní zeleninou

Řecký salát

Ingredience:

  • 4 velká rajčata
  • 1 okurka
  • 1 červená cibule
  • 1 zelená paprika
  • 200 g feta sýra
  • Hrst černých oliv
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • Sůl a pepř
  • Sušené oregano

Postup:

  1. Rajčata, okurku, cibuli a papriku nakrájejte na kousky.
  2. V míse smíchejte zeleninu s olivami.
  3. Feta sýr nakrájejte na kostky a přidejte k zelenině.
  4. Přidejte olivový olej, červený vinný ocet, sůl, pepř a oregano.
  5. Důkladně promíchejte a podávejte vychlazené.

Quinoa salát s avokádem a černými fazolemi

Ingredience:

  • 1 šálek quinoi
  • 1 avokádo
  • 1 šálek černých fazolí (z konzervy, propláchnuté)
  • 1 červená paprika
  • 1 malá červená cibule
  • Hrst čerstvého koriandru
  • Šťáva z 1 limetky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Quinoa uvařte podle návodu na obalu a nechte vychladnout.
  2. Avokádo, papriku a cibuli nakrájejte na kousky.
  3. V míse smíchejte quinou, černé fazole, avokádo, papriku, cibuli a koriandr.
  4. Přidejte limetkovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
  5. Důkladně promíchejte a podávejte vychlazené.

Grilovaná masa a ryby

Grilované kuřecí prsa s citronem a bylinkami

Ingredience:

  • 4 kuřecí prsa
  • Šťáva z 2 citronů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Hrst čerstvého tymiánu a rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. V misce smíchejte citronovou šťávu, olivový olej, bylinky, česnek, sůl a pepř.
  2. Kuřecí prsa vložte do marinády a nechte marinovat alespoň 30 minut.
  3. Předehřejte gril na střední teplotu.
  4. Kuřecí prsa grilujte 6-8 minut z každé strany, dokud nejsou propečená.
  5. Podávejte s čerstvým salátem nebo grilovanou zeleninou.

Grilovaný losos s koprovým dipem

Ingredience:

  • 4 filety lososa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a pepř

Na dip:

  • 200 g řeckého jogurtu
  • Hrst čerstvého kopru (nasekaný)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Filety lososa potřete olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
  2. Předehřejte gril na střední teplotu.
  3. Lososa grilujte 4-5 minut z každé strany, dokud není propečený.
  4. V míse smíchejte jogurt, kopr, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř.
  5. Podávejte lososa s koprovým dipem a čerstvým salátem.

Zdravé přílohy

Quinoa s pečenou zeleninou

Ingredience:

  • 1 šálek quinoi
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř
  • Hrst čerstvého bazalky

Postup:

  1. Quinoa uvařte podle návodu na obalu a nechte vychladnout.
  2. Papriky, cuketu a lilek nakrájejte na kousky.
  3. V míse smíchejte zeleninu s olivovým olejem, solí a pepřem.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 20-25 minut, dokud není zelenina měkká a zlatavá.
  5. Smíchejte quinou s pečenou zeleninou a čerstvou bazalkou.
  6. Podávejte teplé nebo vychlazené.

Bulgur s rajčaty a bylinkami

Ingredience:

  • 1 šálek bulguru
  • 2 velká rajčata
  • 1 červená cibule
  • Hrst čerstvé petrželky a máty
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Bulgur uvařte podle návodu na obalu a nechte vychladnout.
  2. Rajčata a cibuli nakrájejte na kousky.
  3. V míse smíchejte bulgur, rajčata, cibuli, petrželku a mátu.
  4. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
  5. Důkladně promíchejte a podávejte vychlazené.

Grilovaná zelenina s bylinkami a olivovým olejem

Ingredience:

  • 2 cukety
  • 2 papriky
  • 1 lilek
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Hrst čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Zeleninu nakrájejte na plátky nebo kousky.
  2. V míse smíchejte olivový olej, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
  3. Zeleninu potřete bylinkovou směsí.
  4. Předehřejte gril na střední teplotu.
  5. Grilujte zeleninu z každé strany 3-5 minut, dokud není měkká a lehce opečená.
  6. Podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako samostatný pokrm.

 

Lehké a zdravé letní pokrmy jsou ideální pro horké dny, kdy potřebujete osvěžení a výživné jídlo. Vyzkoušejte tyto recepty a užijte si léto plné chutí a zdraví. Ať už si připravíte čerstvý salát, grilované maso nebo rybu, nebo zdravou přílohu, vaše tělo vám poděkuje. Dobrou chuť!

Foto: Pixabay

Napsat komentář